FEEDBACK­SESSIES

In 2021 organiseerden we voor het tweede jaar op rij collegiale feedbacksessies. In groepjes van drie geven Tekstnetters feedback op elkaars tekst. Wie Erkend Pluslid wil blijven, neemt iedere twee jaar deel aan zo’n sessie. Dat leden de feedbacksessie inspirerend vinden, blijkt uit de ervaring van Janneke Dullemond:

Gilde

Invechten, daar deed het een beetje aan denken. Maar liever dacht ik bij de collegiale feedbacksessie aan het gildesysteem, waarmee beroepsgroepen ooit hun professionele standaarden op peil hielden. Je begon als leerling, groeide door tot gezel en verwierf daarna eventueel het meesterschap.

In 2021 deed ik, een groentje in het vak, een feedbacksessie met twee oude rotten. Een uitgelezen kans om eens gefundeerd commentaar te krijgen op een tekst die mijn opdrachtgever een “ontzettend fijne tekst” had genoemd. Want waardering is fijn, maar maakt je nog niet beter in je vak.

Saaie tussenkopjes

Ik bracht een visiestuk in voor een basisschool waar de leerlingen beginnen met een taalachterstand. Een tekst bestemd voor onderwijsprofessionals die weten wat een “rijke leesomgeving” is én voor anderstalige ouders die een school zoeken. Taalbeheersing vormt een fundament voor heel het leven, dat was de kern. De tekst gaf mijn feedbackgenoten een warm gevoel, maar hij zou evenwichtiger worden door ook het rekenonderwijs te noemen. Een steengoede tip, want juist bij rekenen is taalbeheersing cruciaal. En de tussenkopjes waren wat saai. Waren die alleen bedoeld om visueel en inhoudelijk te structureren, of ook om te prikkelen?

Minder groen

Feedback geven was ook leerzaam! Ik benoemde wat sterk was en waarom en probeerde kanttekeningen zo te verwoorden, dat de ander ze waardeerde. Daarvoor diepte ik wat tips op uit een cursus creatief schrijven. Prompt voelde ik me iets minder groen. Nu ik het felbegeerde oranje vignet bij mijn naam heb staan, kan ik even achteroverleunen. Maar eigenlijk is het jammer dat zo’n feedbackronde met vakgenoten maar eens per twee jaar is. Mag het ook vaker?

Janneke Dullemond